Η Βεργίνα είναι μικρή κωμόπολη στη Μακεδονία, στον Νομό Ημαθίας που διοικητικά υπάγεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκεται 13 χλμ. νοτιοανατολικά της Βέροιας, πρωτεύουσας του νομού, και περίπου 80 χλμ. νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Η κωμόπολη βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, και έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων και ανάμεσα στους άλλους τάφους και ένα ταφικό μνημείο που, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ανδρόνικου, ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανακάλυψη αυτών των ευρημάτων πιστοποίησε και τη θέση της αρχαίας πόλης των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου.
Γεωγραφικά στοιχεία
Νομός
Ημαθίας
Πόλη
Βέροια
Υψόμετρο
120 μέτρα
Αξίζει να δείτε
Αξίζει να δείτε
Χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου
Το Χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο κέντρο χιονοδρομίας στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1534-1900 μ., στο όρος Βέρμιο του νομού Ημαθίας στο χωριό Σέλι, ένα από τα ψηλότερα χωριά στην Ελλάδα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1934 ως οργανωμένο κέντρο, χρονιά διοργάνωσης των πρώτων Πανελλήνιων αγώνων χιονοδρομίας. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του κέντρου αποτελεί το σαλέ με την οξυγώνια σκεπή. Απέχει 20 χλμ. από τη Νάουσα, 24 χλμ. από τη Βέροια, 74 χλμ. από την Κοζάνη και 95 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το πιο κοντινό χωριό είναι το Σέλι, 1,5 χιλιόμετρο μακριά. Κυρίως, η πρόσβαση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Εγνατίας Οδού και έπειτα μέσω της επαρχιακής οδού Βέροιας - Σελίου και δευτερευόντως μέσω της επαρχιακής οδού Νάουσας - Σελίου. Το χιονοδρομικό διαθέτει, επίσης, χώρους στάθμευσης έκτασης 36 στρεμμάτων ασφαλτόδρομου, όπου πάντοτε φροντίζεται ο αποχιονισμός τους.
Το Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, βρίσκεται στη Βεργίνα της Ημαθίας. Οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών και οι τοιχογραφίες με την αρπαγής της Περσεφόνης, είναι τα πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της αρχαιότητας που δαιτηρούνται σήμερα, μοιάζοντας με αρχαίο ταφικό τύμβο, με την επικάλυψη χώματος. Με την ...
Ο καπνός είναι μονοετές, ποώδες φυτό και ανήκει στο γένος Νικοτιανή (Nicotiana), το οποίο καλλιεργείται για τα φύλλα του, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καπνικών προϊόντων.
Το ροδάκινο είναι ο καρπός της ροδακινιάς. Έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα , ραφή στη ράχη και χνουδωτή ή λεία φλούδα ανάλογα με τη ποικιλία σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου , ρόδινου και κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου (λευκόσαρκη ροδακινιά). Η σάρκα είναι χυμώδης, αρωματική με γλυκιά και ...